Mini-symposium en bezoek Botanische tuin - 20 september 2013

Tijdens de vorige activiteit, bij DNV KEMA, ontstond het plan voor een nieuw hoogtepunt voor Tub. Deze keer was het Pieter van Mourik die het initiatief nam met een voorstel voor een mini-symposium in de Botanische Tuin in Delft. Twee sprekers zijn gevonden voor het uitdiepen van geheel eigen inzichten op het onderwerp van Materiaalkunde in de natuur.

Uiteraard was het onderwerp en de locatie voor drs.ing. W.N.J. Ursem een thuiswedstrijd; hij is inmiddels alweer 12 jaar de directeur van de botanische tuin van de TU Delft. Tijdens zijn lezing komen de voorbeelden uit de natuur en innovaties geïnspireerd op de natuur in hoog tempo langs. De voorbeelden zijn verbluffend; oplossingen voor vele moderne problemen worden overtuigend gepresenteerd. Twee dagen later gaf Bob Ursem zijn bijdrage aan de cyclus van Leeuwenhoeklezingen, dus wie hem nog wil zien, dan staat die lezing nog op collegerama.

De tweede lezing was een inleiding van prof.ir. A. Beukers op het gebied van constructies gebaseerd op structuren in de natuur. Aan de hand van schitterende foto's zette Adriaan Beukers uiteen dat de natuur tot efficiënte structuren komt, waarbij doelmatige inzet van energie een terugkerend thema vormt. Deze lessen uit de natuur leiden tot vezelversterkte materialen en bellenstructuren toegepast van helmen tot gebouwen.

Uiteindelijk kwam de tijd voor een wandeling door de Botanische tuin toch nog een beetje in het gedrang. Niettemin was dit een hoogtepunt van de middag, waarbij Pieter van Mourik blijk gaf van zijn passie voor de tuin. De rijke historie in Delft van kennis over functionele planten heeft alles te maken met de historie van Nederlands-Indië. Voor velen was deze kennismaking een eyeopener, want een bezoekje aan de tuin hoort niet bij het curriculum. Maar gelukkig is de tuin in prima staat, en kan iedereen de tuin bezoeken. Zie de website voor meer informatie.

Uiteraard hebben we de middag afgesloten met een borrel, uiteraard in de tuin. Door de goede opkomst en prima sfeer kunnen we terugkijken op een prachtige dag.